Γιώργος Σωφρόνης

Ο Γιώργος Σωφρόνης γεννήθηκε το 1978 στο Λαγονήσι.

Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και αμέσως μετά την αποφοίτησή του (2003) ξεκίνησε να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι παντρεμένος με την Βανίτα Σωφρόνη και έχουν δύο παιδιά, τον Βασίλη και την Αλεξάνδρα.

Αυτοδιοικητική πορεία

 • Το 2006 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος, στον τότε Δήμο Καλυβίων και το 2009 ανέλαβε καθήκοντα Αντιδημάρχου Οικονομικών, Τεχνικής Υπηρεσίας, Πολιτικής Προστασίας, καθώς και αναπληρωτή Δημάρχου.
 • Το 2011 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Σαρωνικού και μέχρι το 2014 διετέλεσε Αντιδήμαρχος στους τομείς των Οικονομικών, της Διαύγειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και Πρόεδρος της Επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών (2013-2014).
 • Το 2014 εξελέγη Δήμαρχος Σαρωνικού, ως επικεφαλής της παράταξης «Σαρωνικός Αύριο».
 • Από το 2019 είναι επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Σαρωνικού, Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Αυτοδιοικητική δράση

 • Από τον Ιανουάριο του 2014-2019 είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Αυτοδιοίκησης, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών, μελετητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών με επίκεντρο την τοπική ανάπτυξη, μέλος του Δ.Σ του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής.
 • Την περίοδο 2014-2019 ήταν μέλος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), Πρόεδρος της Επιτροπής Διασύνδεσης  Δήμων και Ευρύτερης Περιφέρειας – ΕΣΠΑ, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολυάριθμα συνέδρια, με αντικείμενο την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
 • Από το 2020 έως και το 2022 ήταν Υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης του εποπτευόμενου από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.

Αυτοδιοικητικό έργο

 • Κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας, ο Δήμος Σαρωνικού υλοποίησε το πρώτο έργο Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης στην Ελλάδα, για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση (Smart Cities) των συστημάτων Οδοφωτισμού και κοινόχρηστων χώρων, με 100% αυτοχρηματοδότηση και ανάληψη ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα.
 • Συμμετείχε στην υιοθέτηση περιβαλλοντικής ευαισθησίας της ΕΥΔΑΠ με την πρόταση συνδυασμού μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού με μονάδα Κομποστοποίησης και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο έργο σήμερα προωθείται σε δήμους.
 • Ηγήθηκε της Κοινωνικής Σύμπραξης των 13 Δήμων της Ανατολικής Αττικής, για την υλοποίηση του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ), με περισσότερους από 20.000 ωφελούμενους πολίτες.

Κοινωνική και πολιτική δράση

 • Είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας, διετέλεσε Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και Μέλος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
 • Το 2009 ίδρυσε την Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων και στη συνέχεια Δήμου Σαρωνικού, της οποίας ήταν υπεύθυνος έως το 2014. Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα Πολιτικής Προστασίας (Natural Risk Prevention in Mediterranean Countries, INCA κ.α.). Υπήρξε επίσης, αντιπρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου «Γαλάζια Ακτή» και ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του σκακιστικού ομίλου Καλυβίων.

Επαγγελματική δραστηριότητα

 • Διατηρεί επιχείρηση παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών.
 • Είναι Πρόεδρος του πρώτου Αναπτυξιακού Οργανισμού στην Ελλάδα «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.-Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ».
Γιώργος Σωφρόνης